Обавештење родитељима

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ

 

Поводом новог дописа Министарства просвете о благом повећању обухвата деце у току трајања епидемије COVID-19, потребно је да се јаве само они родитељи којима је неопходно да им дете борави у вртићу, а нису у могућности да обезбеде потврде од послодавца. Мере које су прописане и даље су на снази, па број присутне деце у групи не сме прелазити 30% од броја уписане деце. Препоручује се да, уколико је то могуће, родитељи остану са дететом код куће или пронађу алтернативни начин бриге о деци све док траје опасност од ширења епидемије.

Неопходно је да се родитељи који имају потребу за вртићем јаве васпитачу преко вибер група, најмање два дана пре поласка детета, ради прављења организације и поштовања свих прописаних мера.

Пријем детета у предшколску установу врши се само уз потврду надлежног педијатра да је дете здраво (систематски преглед који се обавља пре уписа у предшколску установу или након дужег одсуствовања детета из предшколске установе). Потврда не сме бити старија од 7 дана.

  1. При пријему, спроводиће се тријажа деце. Особа која обавља тријажу, као и сви запослени, носиће личну заштитну опрему, тако да је неопходно припремити дете на ову новонасталу ситуацију, да не би дошло до бурне емотивне реакције детета приликом поновног доласка у вртић.
  2. Строго је забрањено доношење било које хране (осим обележене флашице воде) укључујући слаткише и грицкалице да би се спречило да деца деле храну међу собом.
  3. Веома важна улога родитеља је у едукацији деце са циљем лакшег разумевања и усвајања нових правила дистанцирања, избегавања додиривања лица али и старих, већ утврђених хигијенских навика- честог и правилног прања руку, покривања уста и носа приликом кашљања и кијања.
  4. Уколико дете одсуствује из вртића, обавезно обавестити васпитача о разлогу одсутности детета.
  5. Код сваке промене здравственог стања детета, у току боравка у установи, одмах ћемо вас обавестити и неопходно је да у најкраћем року дођете по дете и одведете га код лекара.
  6. Преузимање деце из вртића може се вршити од 14:30 часова уз исту процедуру као при доласку.