Каменица

СВЕТИ САВА 

image.png

Вртић је традиционално обележио школску славу Светог Саву. Свети Сава је представљао водиљу у унапређењу образовања и васпитања и сматра се заштитником просветних установа. У  присуству свештеника, запослених, појединих родитеља и деце освештан је вртић и изломљен колач. Потом нам је свештеник упутио благослов и пожелео напредак и успех у раду.


Бадњи дан у нашем вртићу

На Бадњи дан у свануће

Ја пораним у шумарак
На брежуљку близу куће
да први одсечем бадњак.
Тако је и наш домар донео бадњак испред вртића. Потом су деца унела бадњак, сламу и жито у вртић, на тај начин смо обележили Бадњи дан и обичаје који уз то иду. Наравно деци се највише свидело „пијукање“ где су у слами тражили слаткише.

 


ПРАВИМО МЕДЕЊАКЕ

У оквиру планираних активности за новогодишње празнике, деца су правила медењаке. Гледали су цео процес припреме; од потребних састојака до финалног производа. Помагали су у додавању састојака, прављењу теста и облика медењака. Потом смо све поређали на плех и однели у кухињу да нам куварица испече. Када су се охладили деца су их украсила, то им је било посебно занимљиво јер су први пут то радили. Потом смо их ставили у кесице и поклонили млађим другарима.


Новогодишња радионица – 25.12.2023. год.

Дана 25.12.2023. године, одржана је радионица за родитеље са темом „Новој години на дар“. Заједничком сарадњом направили смо новогодишње украсе које смо изложили и отворили новогодишњи базар. Атмосфера међу децом и родитељима је била празнична, а осмеси на лицима и радост у очима нам то говоре. Деца су посебно била поносна на креативност и умеће својих родитеља. 

Посета гостију из Завода за јавно здравље Ваљево

 

У гостима су нам биле докторка А. Филиповић и нутрициониста С. Маринковић из Завода за јавно здравље. Деца су слушала предавање са циљем бољег упознавања значаја здраве хране у развоју детета.

 


Светски дан хране

Обележили смо Светски дан хране. Уз разнолике рецитације, приче, песме и активности деци смо приближили значај здраве исхране. Уз помоћ родитеља смо направили и веома здраву зимницу.
Моје је право
Слушај ме свете,
баш је лепо бити дете!
Уживам јер имам право 
да живим срећно и здраво.
Мени стиже са свих страна
непрскана здрава храна.
Каже мама, кажу тете:
„Одгајамо здраво дете“.
Загрљаји, пољупци
и осмеха два,
мене чине срећном,
па се смејем и ја. 
Дуња Кнежевић

Ликовна активност „Цртам, сликам, шарам и четкицом стварам“

 

Цртам, сликам, шарам и четкицом стварам – ликовна активност у нашем вртићу унела је радост и слободу изражавања. Деца са уживањем стварају своја прва уметничка дела.


Музичке активности

 

Део свакодневних активности су и музичке активности. Деца уз музику кроз покрет и игру исказују своја осећања и слободу покрета, показују своју креативност и машту.


Rадионицa на тему „Дар од дрвета“

Васпитачи вртића у Каменици, организовали су са родитељима радионицу на тему „Дар од дрвета“. Правили смо, затим и украшавали шешире користећи јесење плодове. Резултат је успешна сарадња са родитељима, а задовољство обострано, као и дечија радост и срећа.


РТС Крос

Као и сваке године обележен је  РТС Крос,  у ком учествују сва деца из целе Србије. Деци смо обележили стазу испред вртића, са нестрпљењем су учествовали и ишчекивали победника на циљу.

 


Дан лепих порука за друга

У сарадњи са ОШ „Милован Глишић“ у Каменици, обележили смо дан Лепих порука за друга, пуштањем балона са школском децом.

 


Вртић „Каменица“, село Ваљевска Каменица

Поливалентна патронажа Стоматолошке службе из Ваљева је одржала предавање на тему здравље и хигијена зуба поводом Недеље здравља уста и зуба у нашем вртићу. За крај дружења докторке су поделиле сваком детету мали поклон у виду четкице за прање зуба.

 

Посета издвојеној амбуланти Дома здравља и стоматолошкој ординацији у селу Каменица. Разговор са децом су обавили доктор и медицинска сестра.

22.5.2023. Обележени су Дани установе „Милица Ножица“

Различитим техникама и на различитим подлогама, на веома интересантан начин одржали смо ликовну колонију у дворишту вртића.

Спортске игре на отвореном обележиле су данашњи дан у вртићу.