Sva deca će moći u obdaništa

U oblasti brige za decu predškolskog uzrasta Valjevo je dostiglo visoke kriterijume. Od 11 obdaništa devet je temeljno renovirano. Krajem leta trebalo bi da počne izgradnja nove zgrade obdaništa u Kolubari dva. Nakon toga sva deca, čiji roditelji to žele, moći će da nađu mesto u nekom od obdaništa.

Za novu zgradu obdaništa “Bambi” u Kolubari dva, Vlada Srbije namenila je u budžetu za ovu godinu 180 miliona dinara. Grad je izdvojio 12 miliona. Projekat je već urađen, krajem aprila očekuje se odluka Vlade da su sredstva prebačena, a krajem leta trebalo bi da počne izgradnja nove zgrade.

Nova zgrada  će imati 14 vaspitnih soba za boravak dece, imaće lift za decu s posebnim potrebama, jer će u svom središnjem delu biti spratna. Kada sve bude gotovo u  dvorištu obdaništa nalaziće se 500 dece.

I to bi po rečima direktora Ustanove “Milica Nožica”, Zlatomira Markovića, trebalo da bude dovoljno za svu valjevsku decu, čiji roditelji to žele, da nađu mesto u nekom od obdaništa.

Pod brigom Ustanove “Milica Nožica” trenutno je oko 2 500 dece, računajući i 35 grupa predškolskog uzrasta. U okviru celodnevnog boravka ima oko 2 000 dece.

Direktor Marković je nezadovoljan uslovima za boravak dece u nekadašnjem Domu za decu bez roditeljskog staranja “Dr Mihailo Stupar”. Sobe su tesne i vaspitači  s teškoćom sprovode propisani program rada. Zato direktor planira da, nakon što se okončaju radiovi u Kolubari dva, počne s proširenjem obdaništa u Brđanima, koje raspolaže zemljištem površine od jednog hektara i 30 ari. Ili, ako gradsko rukovodstvo odluči, da se za potrebe obdaništa odvoji desetak učionica osnovne škole u Brđanima, kada se deca presele u novu školu.

Po rečima direktora gradsko rukovodstvo, posebno gradonačelnik dr Gvozdenović, pokazuje veliko razumevanje za rad Ustanove. Grad je ključno pomogao da se otvori novih 14 vaspitnih soba za boravak dece u nekoliko obdaništa, kao i za promenu fasada na devet od jedanaest zgrada. Skoro svuda je promenjena unutrašnja stolarija, ormarići, stolovi, stolice, klupice. Sada se to sprovodi u obdaništu na Petom Puku.

Posebno se vodi računa o centralnoj kuhinji. Grad svake godine kupi po jedan kazan za spremanje hrane, kupuju se redovno termostati za prevoz hrane do distributivnih kuhinja u obdaništima, mašine za pranje sudova. Grad je krajem prošle godine, takođe, kupio još jedno dostavno vozilo. Samo u poslednja tri meseca Grad je izdvojio 10 miliona dinara za potrebe Ustanove.

O centralnoj kuhinji toliko se vodi računa da bi se izbegla i najmanja mogućnost neke zaraze, kao što se to dogodilo 2014. godine sa epidemijom salmonele.

Ustanova ima sve propisane struče službe: vaspitače, medicinske sestre, socijalne radnike, pedijatre, logopede, a u centralnoj kuhinji dijateteičare, prehrambene tehnologe, kuvare, pekare, poslastičare.

Ustanova ima i dva autobusa:jedan je veliki turistički od 56 sedišta koji je, takođe kupio Grad, i jedan mini bus, poklon Ministarstva za prosvetu. Autobusi se koriste za proljećne i jesenje izlete dece.

Cena koju roditelji sada plaćaju po detetu iznosi 4 360 dinara. Usvojena je odluka da cena poraste za oko 700 dinara. Iznosiće 5 060 dinara.

Direktor smatra da imajući u vidu da deca imaju svu potrebnu brigu, vaspitnu i obrazvnu – da su na svežem vazduhu, da imaju tri obroka, da često prvo voće i povrće dobiju u obdaništu, pa tek onda kod kuće – da se to može prihvatiti.

O uspešnosti rada vaspitača, i ostalih službi direktor i Upravni odbor dobijaju ocene od roditelja, poznanika i na svakih 20 dana od stručnih službi sa terena. Te su ocene u najpretežnijem delu pozitivne.

Sam direktor, koji je na ovom mestu četiri godine, pre toga je 18 godina bio vaspitač. Razume suštinu posla i dečjih potreba tog uzrasta.